Compușii psihoactivi din ciocolată

Compușii psihoactivi din ciocolată

Compușii psihoactivi din ciocolată

V-ați întrebat vreodată de ce consumul de ciocolată este atât de placut?

Cacao-sursa de ciocolata-este o adevărată farmacopee de compuși psihoactivi, care sunt legali și, în cele mai multe cazuri, destul de sănătosi. Iată ce sunt și ce fac, organizate pe categorii.

Endocanabinoide

 

Canabinoidele endogene, numite și endocanabinoide, sunt molecule produse de corpul tău. Unul dintre primele endocanabinoide descoperite de știință este o moleculă numită anandamidă, care este sintetizată în zone ale creierului care sunt importante pentru memorie, motivație, procese de gândire superioare, controlul mișcării și plăcere.

Anandamida este responsabilă pentru starea fericită pe care o experimentăm din activități precum yoga, meditația și recreerea generală; este baza chimică pentru ceea ce numim „alergător de mare.” Derivat din cuvântul sanscrit ananda („fericirea interioară”), este adesea menționat ca „molecula de fericire”.

Interesant este că anandamida a fost descoperită și în două surse alimentare: cacao și trufe negre. Anandamida interacționează cu aceiași receptori endocanabinoizi pe care îi face THC-ul. Există, de asemenea, alte două substanțe în ciocolată care stimulează efectele anandamidei. De obicei, anandamida produsă în organism este rapid sintetizata de enzima hidrolază. Ciocolata conține doi compuși (etanolamină N-oleoil și etanolamină N-linoleoyl) care prelungesc efectele anandanidei. Pe scurt… există un motiv biochimic pentru care ciocolata neagră te face să te simți bine.

Terpene

Terpenele sunt compuși aromatici produși de plante. În multe cazuri, ele au proprietăți psihoactive. Terpenele au mai cunoscute de către industria canabisului, dar au fost întotdeauna o parte din viața noastră. De exemplu, o terpenă sub numele de pinen este ceea ce dă pădurilor de pin care miros minunat. Atunci când este consumat de oameni în cantitate adecvată, pinenul ajută, de asemenea, la ridicarea stării de spirit, la reducerea inflamației și la deschiderea căilor respiratorii.

 

Myrcene

În canabis, myrcene este adesea terpena dominantă în tulpini indica. Se crede că au proprietăți calmante și pentru a servi ca un relaxant muscular.

Linalool

Linalool este un alt unul dintre cele mai abundente terpene din canabis. Rolul său în cacao este deosebit de important: este unul dintre factorii cheie ai aromei. Cercetarile au condus la descoperirea că linalool funcționează ca un antidepresiv natural. De asemenea, se crede că au proprietăți relaxante și anti-anxietate.

Ocimene

Ocimene este cunoscut pentru efectele sale antifungice si antivirale, antiinflamatorii și se crede că funcționează cel mai bine atunci când este combinat cu alte terpene, cum ar fi myrcene. Ocimene se găsește și în mentă, pătrunjel și busuioc.

 

Xantine

Xantinele sunt o clasă de alcaloizi care reprezintă cele mai utilizate stimulente din lume: cofeina, teobromina și teofilina. Cacao are toti aceste trei alcaloizi.

La nivel microbiologic, acești compuși acționează prin relaxare si inhibarea efortului fizic (adenozină) care inhibă sistemul nervos central. Dar fiecare generează o gamă diferită de efecte. Conținutul de xantină în cacao, în greutate uscată: • Teobromină: 0,9 – 1,34% • Cofeină: 0,08 – 0,4% • Teofilină: 0,02% Teobromină este cea mai abundentă xantină din ciocolată, dar nivelurile de cafeină sunt, de asemenea, semnificative și joacă un rol outsized. Nivelurile de teofilină sunt destul de minore. Deci, de dragul acestui articol special, ne vom concentra pe teobromină și cofeină. Datele din graficul de mai sus au fost compilate dintr-un studiu din Marea Britanie care a testat conținutul de teobromină și cafeină din peste 200 de probe de cacao, colectate dintr-un total de 26 de țări din întreaga lume. După cum puteți vedea, nivelurile de teobromină și cofeină variază foarte mult în funcție de locul în care a fost cultivată cacaoa. Cacao din Ecuador, Venezuela și Peru are, în general, de două ori mai multă cofeină decât cacaoa din țările din Africa de Vest, cum ar fi Ghana și Coasta de Fildeș (care produc marea majoritate a productiei globale de cacao).